Rekonstruktionsmålning, Knausttrappan

Rekonstruktionsmålning Knausttrappan, Kvarteret Proserpina, Storgatan 13, Sundsvall

Kort historik

Hotell Knaust ett förstaklass hotell i fyra våningar samt källare, som invigdes den 9 oktober 1891. Hotellet är ritat av arkitekten Sven Malm. Adolf Knaust byggde och drev hotellet som hade sin glansperiod under 1800-talets sista decennium och 1900-talets första år. Det är nu som myten om Knaust påbörjas. Det är nu man festar om på schweizeriet senare spegelsalen och äter brakmiddagar i hotellets matsal, det är nu man ordnar stora festligheter i Knausts regi och det är nu de nyrika krossar glas och prydnadsföremål långt in på nattkröken för att roa sig och återvänder morgonen därpå för att betala. Många historier går om epoken.

Hotellet lades ned december 1978. En period var patent- och registreringsverket hyresgäster. Bo Wilöf drev Knaust Salonger 1980-84. I början av 1990 talet var fastigheten tom. Ny ägare 1995 blev fastighetsbolaget Trapphästen som då påbörjade ombyggnaden till bostäder. I samband med den ombyggnaden så startade arbetet med en rekonstruktion av 1890-tals måleriet i trapphuset.

Utförda arbeten i trapphuset

Det första året, när originalmåleriet skulle rekonstrueras, var Lars Sjögren med sitt företag Lars Sjögren Målare AB handledare för sammanlagt 12 målare som utbildades i äldre måleritekniker. Därefter utfördes rekonstruktionsarbetet med företagets egna målare. Det stora rekonstruktionsarbetet har pågått i omgångar.